Za ugostiteljske objekte se podrazumeva da svaki tip čaše ima odgovarajuću namenu – koristi se za odgovarajuće piće,a mi ćemo vam dati par saveta kako da napravite pravi izbor čaše prilikom organizacije slavlja u vašem domu – porodično slavlje, svečana večera za prijatelje.  Na svakom lepo dekorisanom stolu izbor čaše je veoma bitan.

Čaše za vino – postoji dosta grupa vina pa tako i dosta čaša različitih oblika i veličina ali ono što je zajedničko za sve jeste da imaju dužu dršku.

Vinska čaša se uvek drži za dršku. Drška upravo postoji kako ruka ne bi grejala vino.  Čaše za vino se razlikuju i po otvoru, nešto širi otvor na čaši znači da je čaša idealna za crno vino, sa užim otvorom za bela vina. Ako želite da se mehirići penušavih vina što duže zadrže u čaši onda je pravi izbor uska čaša koja se sužava pri vrhu.

Čaše za desertna vina su obično manje, jer po pravilu slatka vina se konzumiraju u malim količinama. Kod ovih čaša takođe važi pravilo  Drška je opet tu kako se vino ne bi grejalo, a otvor je uži jer je naglasak više na slatkom ukusu, nego na misrisu.

Jaka pića zahtevaju niske, široke čaše. Upravo zbog širine možete staviti dosta kocki leda.

Duboke uske čaše najčešće se koriste za voćne koktele

Martini čaša, i u ovom slučaju drška služi da toplota ruke ne greje piće. toplotom . Ovo je veoma važno, jer pića koja se služe u ovim tipovima čašama ne sadrže led, već su pre služenja ohlađena.

Čašice za rakiju su znatno manje od ostalih a razlog je veoma jasan, rakija je znatno jako piće. U ovom slučaju postoje ona sa drškom i bez drške. Sa drškom su svakako bolje zbog održavanja temperature. Naša preoruka je da to bude čašica uža pri dnu, kako bi zadržala jačinu i ukus, a šira ka vrhu, da biste osetili aromu.

Čaše za pivo – ovo je vrsta čaša koja postoji u mnogobrojnim varijantama: od manjih i većih krigli, do  čaša različitih oblika. Za sve je zajedničko – pivo uvek treba dobro ohladiti pre konzumiranja!!!!